بدن ما بزرگترین سرمایه زندگی ما است و باید تلاش کنیم همیشه سلامتی و شادابی آن را حفظ کنیم. یکی از جدیترین مواردی که سلامتی ما را تهدید میکند نشستن طولانی مدت پشت میز یا کامپیوتر است. در چنین شرایطی بدن برای مدت طولانی در یک وضعیت ثابت میماند. مشکلات قلبی، عضلانی و مفصلی شایعترین عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز هستند. استفاده از صندلی و میز استاندارد قطعیترین راه برای حل این مشکل است.
عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز
عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز به حدی میتواند شدید باشد که حتما باید آنها را شناخت و برای جلوگیری از بروز این عوارض دست به کار شد.
به طور طبیعی قلب برای خونرسانی به همه نقاط نیاز به تحرک کافی دارد. علاوه بر این، عملکرد قلب بستگی به فعالیت بدنی ما دارد. به همین دلیل، نشستن طولانی مدت باعث اختلال در فعالیت قلب میشود. همچنین، آسیبهای کمر، گردن و ستون فقرات که اکثر بزرگسالان با آن درگیر هستند، نتیجه اشتباه نشستن است. در صورتی که این نشانهها را جدی نگیرید در آیندهای نه چندان دور با بیماریهای زیادی مواجه خواهید شد. در ادامه به بررسی مهمترین عوارض نشستن طولانی مدت میپردازیم.
کمردرد
کمردرد رایجترین عارضه نشستن طولانی است. این مشکل در اوایل میانسالی بروز میکند. بسیاری از افراد هنگام نشستن روی صندلی کمر خود را خم میکنند. این کار باعث تغییر شکل استاندارد ستون فقرات میشود و آسیب شدیدی به عضلات کمر وارد میکند. همچنین، در طولانی مدت باعث کیفوز یا قوز کمر میگردد. در اینجا استفاده از یک صندلی استاندارد که حالت بدن شما را حفظ کند کلیه این عوارض را از بین میبرد. بنابراین، اگر کارمند هستید حتما در انتخاب صندلی اداری مناسب دقت کنید.
گرفتگی گردن
وقتی برای مدت طولانی گردن را در یک وضعیت نامناسب قرار میدهید، با یک حرکت ناگهانی گردن دچار انقباض شدید میشود. این انقباض درد زیادی را به همراه دارد و باعث تحلیل ماهیچهها میشود. ارتفاع نامناسب میز کار و نشستن طولانی مدت پشت میز از اصلیترین دلایل این مشکل هستند. استفاده از میز کار استاندارد بخش زیادی از این مشکلات را رفع میکند. ارتفاع قابل تنظیم میز مهمترین ویژگی است که باید به آن توجه داشته باشید.
تغییر شکل لگن
عادتهای غلط نشستن مانند خم شدن یا تمایل بدن به یک سمت باعث از بین رفتن همترازی ستون فقرات میشود. در نتیجه، فشار بیشتری به لگن وارد میشود و باعث تغییر شکل آن میشود. تغییر شکل لگن یکی از جدیترین عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز است. این عارضه مشکلات زیادی را در راه رفتن ایجاد میکند. تکیه دادن دستها به دسته صندلی در هنگام نشستن علت اصلی این مشکل است. به همین دلیل، استفاده از صندلی اداری بدون دسته یا دسته قابل تنظیم این عارضه را کاهش میدهد.
بیماریهای قلبی- عروقی
وقتی برای مدت طولانی در یک حالت مینشینید، فشار بیشتری به اندامهای شکمی و قلب شما وارد میشود. این عامل باعث افزایش فشار خون شده و در صورت عدم کنترل باعث ایجاد سکته قلبی خواهد شد. مشکلات قلبی باعث اختلال در خونرسانی به مغز میشوند. اختلال در عملکرد مغز عوارض زیادی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سردردهای مزمن
- آلزایمر
- کاهش بهرهوری کاری
- از بین رفتن تمرکز
افزایش وزن بدن
یکی از شایعترین عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز افزایش وزن بدن و چاقی است. افراد زیادی به واسطه شغل خود ساعت زیادی را روی صندلی مینشینند و تحرک کافی ندارند. نشستن طولانی باعث کوفتگی و خستگی بدن میشود. این خستگی مانع انجام فعالیتهای بدنی بعد از کار میشود. این عوامل در کنار تغذیه ناسالم سبب افزایش وزن میگردد. افزایش وزن بدن عوارض زیادی همچون دیابت، فشار خون و مشکلات تنفسی به همراه دارد.
آسیب به عضلات گلوتئال
عضلات ساق پا و گلوتئال (عضلات باسن) جز مهمترین عضلات بدن هستند. این عضلات در راه رفتن و حفظ وضعیت بدن نقش حیاتی دارند. نشستن طولانی روی صندلی باعث تضعیف این عضلات میشود. تحلیل رفتن این ماهیچهها باعث میشود در هنگام ورزش فشار بیشتری را تحمل کنید. همچنین، تضعیف این عضلات احتمال آسیبدیدگی ناشی از زمین خوردن را افزایش میدهد.
راهکارهای کاهش عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز
همانطورکه مشاهده کردهاید، مشکلات ناشی از نشستن طولانی مدت کلیه عضلات و اندامهای بدن را به نحوی درگیر میکند. بنابراین، لازم است عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز را جدی بگیرید و راهکارهای کاهش این عوارض را بشناسید.
راهکارهای عملی بسیاری در این زمینه وجود دارد و شما میتوانید از تجهیزات استاندارد و فعالیتهای بدنی مناسب بهره بگیرید. تنوع بالای این روشها باعث میشود تا هر فرد براساس وضعیت خود راهکار مناسب را انتخاب کند.
بسیاری از این راهحلها ساده و بدون هزینه هستند و فقط لازم است درحین کار یا استراحت آنها را انجام دهید. در صورت عوارض شدیدتر لازم است درمان تخصصیتر انجام دهید. اثرات این راهکارها در طولانی مدت بخش زیادی از مشکلات شما را رفع میکند. در ادامه، مهمترین راهکارهای کاهش عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز را بررسی میکنیم.
فعالیت بدنی مناسب
با توجه به این که زمان زیادی مشغول کار هستید، ورزش و فعالیت بدنی نقش مهمی در زندگی دارد. زندگی کارمندی باعث شده افراد زیادی از اهمیت ورزش غافل شوند. به طوری که زمانهای استراحت خود را نیز در حالت نشسته سر کنند. استفاده از همین زمانهای کوتاه و هدر ندادن آنها فرصت خوبی برای شما برای بازسازی بدن شما هست.
همچنین، ورزش کردن به شما انرژی کافی برای ادامه روز را میدهد. به عنوان مثال، میتوانید بخشی از مسیر محل کار خود را پیاده طی کنید. همچنین، در محیط کار میتوانید فعالیت خود را افزایش دهید. به عنوان مثال، در صورتی که با همکار خود کار دارید به جای تماس یا ایمیل، حضوری نزد او بروید. نکته مهم این است که بعد از 30 دقیقه نشستن حتما کمی قدم بزنید. یکی از راهکارهای موثر دیگری که میتوانید از آن بهره ببرید، انجام حرکات کششی است.
استفاده از میز و صندلی استاندارد
مهمترین و تاثیرگذارترین راه کاهش عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز، استفاده از صندلی و میز اداری استاندارد است. شما باید میز و صندلیای که مطابق وضعیت بدن شما طراحی شده را استفاده کنید. تجهیزات استاندارد محیط کار به شما این امکان را میدهد تا بهرهوری کار خود را افزایش دهید.
همچنین، صندلی با طراحی ارگونومی باعث میشود در نشستنهای طولانی مدت آسیب کمتری به کمر و گردن شما وارد شود. ارگونومی به معنای طراحی اصولی لوازم کار است. به طوری که هنگام کار کمترین آسیب به بدن فرد وارد میشود. در گروه الوند تلاش میکنیم تا مبلمان اداریای که از لحاظ طبی و ظاهری کامل هست را طراحی و تولید کنیم.
ویژگیهای صندلی مناسب نشستن طولانی مدت
صندلیهای استاندارد ویژگیهای خاصی دارند. این صندلیها از مواد اولیه مرغوب ساخته شدهاند. طراحی مدرن و طبی صندلی نیز ویژگی مهمی است که باید آن را در نظر بگیرید. به طور کلی، افراد مختلف استانداردها و نحوه صحیح نشستن بر روی صندلی متفاوتی دارند. به عنوان مثال، برخی صندلیهای با پشتی بزرگ و نرم را انتخاب میکنند. عده دیگری به ارتفاع و انعطافپذیری اهمیت میدهند. با این حال، صندلی خوب کلیه این ویژگیها را کنار هم دارد. از جمله مهمترین ویژگیهای صندلی استاندارد برای کاهش عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز را در ادامه بررسی میکنیم.
متریال مرغوب
صندلیهای اداری اغلب از فوم ساخته شدهاند. صندلیهای استاندارد یک پشتی مشبک دارند. به این ترتیب، از کمر شما حمایت بیشتری میشود. صندلیهای مشبکدار مزایای بسیاری دارند. به علت بافت اسفنجی این ماده جریان هوا در پشت و زیر صندلی جریان دارد و مانع عرق کردن شما میشود.
قابلیت تنظیم
شاید بتوان گفت مهمترین ویژگی یک صندلی خوب قابلیت تنظیم آن است. زیرا ویژگیهای بدنی افراد مختلف با هم متفاوت است. در این نوع صندلی شما میتوانید به راحتی ارتفاع صندلی و دستههای آن را تنظیم کنید. صندلی قابل تنظیم شامل موارد زیر میشود:
- ارتفاع قابل تنظیم
- دسته قابل تنظیم
- مکانیزم تغییر زاویه پشتی
- مکانیزم تنظیم عمق صندلی
گنجایش وزن
در هنگام خرید صندلی استاندارد باید به محدودیت وزن نیز توجه کنید. در صورتی که صندلی متناسب با وزن خود را انتخاب نکنید، آسیب شدیدی به صندلی و بدن شما وارد میشود. اکثر صندلیهای اداری تا 130 کیلوگرم را بهخوبی تحمل میکنند.
تکیهگاه کمر
در اکثر صندلیهای استاندارد بالشت مخصوص پشتیبان کمر وجود دارد. این ویژگی کمک میکند فشارهای وارد شده به کمر و گردن به حداقل برسند. در برخی مدلها امکان تنظیم بالشت پشتیبان نیز وجود دارد.
اگر نمیدانید صندلی ارگونومی چیست؟ حتما این مقاله را مطالعه کنید.
جمع بندی
کمردرد و گردندرد از شایعترین مشکلات عضلانی هستند. علت اصلی این دردها نشستن طولانی مدت است. بسیاری از افراد اکثر وقت خود را پشت میز و کامپیوتر میگذرانند بدون اینکه از عوارض آن آگاه باشند.
بیماریهای قلبی، آسیب لگن و افزایش وزن از جمله دیگر عوارض نشستن طولانی مدت پشت میز هستند. استفاده از یک صندلی مناسب و استاندارد به شما کمک میکند تا این عوارض را به حداقل برسانید. تیم الوند متخصص طراحی و تولید مبلمان اداری است. در الوند متخصصان بسیاری مشغول کار هستند تا با جدیدترین متدهای روز میز و صندلی اداری باکیفیتی تولید کنند. بنابراین، اگر شما هم از کمردرد خسته شدهاید و به دنبال یک صندلی مناسب هستید، به صفحه صندلی اداری الوند مراجعه کنید.